Makaron ugotować na stan al dente. Brokuł lekko podgotować w osolonej wodzie. Filet z kurczaka wcześniej zamarynować w przyprawach i odrobinie oliwy z oliwek, następnie pokroić w drobną kostkę i poddusić przez 10-12 minut na patelni, dodając kieliszek czerwonego wina.
Naczynie najlepiej wysmarować margaryną, aby w trakcie pieczenia zawartość nie przyległa do ścian naczynia. W naczyniu ułożyć kolejno warstwy: makaronu, kurczaka, brokułów, oliwek, oraz ponownie warstwę makaronu, zalać szklanką bardzo gęstej śmietany. Następnie dołożyć ser zółty pokrojony w plasterki, na całą powierzchnię naczynia i wstawic do piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok.20 minut.
Składniki: 250 gr makaronu farfalle (ew. penne),1 brokuł świeży (lub pół opakowania mrożonego),400 gr filetu z kurczaka,czarne oliwki(20 szt),śmietana 30%, przyprawy,sól.
Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki. Ciekawe miejsce :-) Polecam!!
Komentarze
Prześlij komentarz