Przejdź do głównej zawartości

Kiełbasa biała w sosie cebulowo-paprykowym


Składniki:

  • biała kiełbasa (ilość wg uznania i głodu)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • pomidory suszone
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • oliwa
Sposób przygotowania:

1. Wierzch kiełbasy nacinamy. Smażymy kilka minut z dwóch stron.

2. Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojona w piórka cebulę. Jak cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę konserwową. Dodajemy koncentrat oraz przyprawy.

3. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory suszone. Smażymy kolejne 3-4 minuty.

4. Na taki paprykowo-cebulowy sos układamy wcześniej podsmażoną kiełbasę i dusimy kilka minut pod przykryciem.

Gotowe :-)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Żurownia, Katowice, ul. Ligonia 16

Żurownia to zdecydowanie moje tegoroczne śląskie odkrycie.  Miejsce urzekło mnie od wejścia, a strzałem w dziesiątkę okazał się niewielki ogródek na patio. Kolejna niespodzianka to całkiem spore, ciekawe menu... z którego wybraliśmy: - ramen po śląsku - na bogato :-) - zapiekankę "grubiorz" z krupniokiem oraz  - hajer klasyczny Atuty tego miejsca to: nietuzinkowe menu, solidne porcje, smak obłędny, przemiła obsługa.  Serdecznie polecam!