Przejdź do głównej zawartości

Biała kiełbasa pieczona pod pierzynką z cebuli

Dziś przepis na białą kiełbasę. Do wykorzystania na Święta Wielkanocne, które tuż tuż.



Przepis "skradziony" od Mamy mojej Przyjaciółki :-)

Składniki:

  • biała kiełbasa (ilość wedle uznania i potrzeb; ja użyłam 10 kawałków)
  • cebula (6-7 sztuk)
  • olej
  • cukier, pieprz, kminek


Sposób przyrządzenia:

1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka (czyli półksiężyce), a następnie dusimy na oleju. Dodajemy cukier (2 łyżki) oraz kminek (cały).

2. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut. 

3. Następnie na wierzch układamy warstwę ("pierzynkę" z podduszonej cebuli) i pieczemy kolejne 45-50 minut.

Gotowe :-)
Smacznego!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Żurownia, Katowice, ul. Ligonia 16

Żurownia to zdecydowanie moje tegoroczne śląskie odkrycie.  Miejsce urzekło mnie od wejścia, a strzałem w dziesiątkę okazał się niewielki ogródek na patio. Kolejna niespodzianka to całkiem spore, ciekawe menu... z którego wybraliśmy: - ramen po śląsku - na bogato :-) - zapiekankę "grubiorz" z krupniokiem oraz  - hajer klasyczny Atuty tego miejsca to: nietuzinkowe menu, solidne porcje, smak obłędny, przemiła obsługa.  Serdecznie polecam!