Przejdź do głównej zawartości

Restauracja Si, Warszawa, ul. Marszałkowska 115



Pomysł odwiedzenia Restauracja Si już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie. Jako, że restauracja oferuje kuchnię włoską (moją ulubioną!) długo nie odwlekałam tej decyzji i jak tylko nadarzyła się okazja to odwiedziłam to miejsce :-)

Lokal jest usytuowany w świetnym punkcie miasta; przy Placu Bankowym; zaledwie kilka kroków od stacji metra, w bezpośrednim sąsiedztwie Teatru Capitol. 

Świetnym pomysłem lokalu jest gablota prezentująca wyrabiane na bieżąco makarony ze wszystkimi ich odmianami :-)



W restauracji byłam z przyjaciółmi dzięki czemu spróbowaliśmy kilku propozycji z menu:
  • carpaccio wołowe - niestety lokal proponuje wersję z marynowanymi kurkami - jak dla mnie chybiony pomysł

  •  flaki po włosku - bardzo smaczne
  • krewetki z czosnkiem, pomidorkami cherry i chili, duszone w białym winie; podane z focaccią z rozmarynem - pycha!
  • krewetki w sosie pomidorowym - pycha!
  • buraczane pappardelle z wątróbką drobiową i orzechami - smaczne
  • szpinakowe tagliatelle pieczone w pergaminie z kurczakiem - może niezbyt atrakcyjnie wyglądające ale smaczne :-)
  • z menu sezonowego: tagliatelle z piersią z kaczki i szparagami - lekkie i pyszne

  • a na deser obłędna panna cotta z sosem malinowym

Reasumując: wszystko było bardzo smaczne. Jedynym nieporozumieniem były tylko te marynowane kurki na carpaccio podczas gdy teraz, gdy sezon kurkowy w pełni, nie było w menu żadnej potrawy ze świeżymi kurkami :-(

Bardzo przyjemnym akcentem była muzyka na żywo. To była właściwa "rekompensata" braku włoskiej muzyki w lokalu (jak dla mnie istotny element).

Świetna obsługa!

Polecam to miejsce!!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...