Przejdź do głównej zawartości

Smak Brasserie, Warszawa, Hala Gwardii

Zlokalizowana na antresoli w Hali Gwardii "brasserie" - nie wnikam co to znaczy akurat w tym konkretnym przypadku. Widok z góry na całość hali jest bardzo fajny, menu wygląda ciekawie, niestety ze smakiem dużo gorzej.
Dość głodni, na początek zamówiliśmy zupę cebulową zapiekaną serem Gruyere - niezła, choć jak dla mnie nieco za gęsta, a rozmoczone grzanki wręcz się topiły w cebuli.


Jako przystawkę wybraliśmy grillowane tosty wołowe, w smaku niestety przeciętne, udekorowane sałatą i ostrą papryczką... - tu nazwana "sałatką winegret".


Jako danie główne na stół wjechał szaszłyk z krewetek królewskich z ryżem szafranowym i... sałatką winegret...


Apetyt był na rybę więc przed nami pojawił się dorsz z puree i ...oczywiście wspomnianą sałatką winegret...


Dorsz był nawet całkiem niczego sobie ale czas pomyśleć o trochę bardziej ciekawych dodatkach, szczególnie przy cenie za danie powyżej 30 zł.

Niestety sporym minusem okazała się także wdająca się w niepotrzebną dyskusję kelnerka, zapominając, że to gość ma zawsze rację.

Generalnie, mimo fajnego widoku, "Smak Brasserie" to bardzo przeciętny smak, mało wyszukane menu (szczególnie dodatki) oraz obsługa, która musi się jeszcze wiele nauczyć. Nie polecam!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...