Przejdź do głównej zawartości

Szynk Praski, Warszawa, ul. Stalowa 37

Znam osoby, które w tę okolicę nie odważą się przyjechać...
A ja po wizycie w Szynku Praskim uważam, że warto zaryzykować, gdyż klimat i jedzenie jakie oferuje ten niewielki lokal sprawił, że na nowo zacząłem przekonywać się do tej części Pragi.

Na początek należy obowiązkowo skosztować przystawek:
- chleb ze smalcem i ogórkiem,
- śledź z sałatką kartoflaną,
- meduza z wieprza, czyli nóżki w galarecie,
- utopenec praski czyli serdel podawany w słoiku (tak na styl czeski).

W oczekiwaniu na ciąg dalszy można pokrzepić się flakami praskimi :-)

Natomiast jako danie główne śmiało można wybrać:
- tutejszy hit czyli ozór wołowy we sosie szarym,
- żeberka ze śliwkowym chutneyem,
- gulasz wołowy na winie podawany z bułą na parze,
- pierogi ze skwarami do wyboru: z mięsem, z grzybami i kapustą, ruskie, z kaszanką lub serem.
Ale jeśli ktoś jest miłośnikiem golonki - to też się nie zawiedzie :-)

Do picia, poza wódeczką, polecam naprawdę szeroki wybór piw czeskich oraz nalewki na miodach, ewentualne drinki o bardzo wymyślnych nazwach (zresztą jak całe menu).

Obsługa przyjazna, serdeczna, z pasją opowiadająca o serwowanych tu przysmakach :-) Wnętrze przyjemne, ściany ozdobione obrazami i fotografiami, jest kolorowo ale stylowo :-)
Ceny do zaakceptowania, gdyż porcje są naprawdę słuszne, a jedzenie rozpływa się w ustach ;-)
Polecam!

p.s.
Niestety z przyczyn technicznych powyższa recenzja nie została okraszona zdjęciami, za co przepraszam :-(

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...