Przejdź do głównej zawartości

Bób z wędzonką i cebulką



Bób - moje wspomnienie z dzieciństwa chociaż mówiąc szczerze wtedy akurat byłam niejadkiem i nie wzruszał mnie on kompletnie, bo oprócz arbuza i lodów nic nie jadłam ;-)
A bób..... śmierdział bobem i ..... dlatego tez go nie jadłam.

Teraz, wiele lat później, jako blogerka kulinarna, osoba dojrzała i świadoma konsumentka odkrywam bób na nowo ;-)

Warto w tym miejscu podkreślić walory bobu i wspomnieć, że oprócz wartości odżywczych bób wspomaga odchudzanie, bo jest niskokaloryczny, obniża poziom cukru we krwi i pomaga odkwaszać organizm. Warto też pamiętać, że bób ma właściwości antyrakowe (chroni przed rakiem jelita grubego).

Tak więc samo zdrowie!! Jedzmy bób :-)

mój przepis na przygotowanie bobu jest następujący....

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 150 gram wędzonki lub boczku 
  • 2 średnie cebule
  • cżaber świeży lub suszony, natka pietruszki
  • sól, pieprz, masło i olej do smażenia


Przygotowanie:

1. Bób uprzednio opłukany i odsączony ugotować (wrzucamy na osolony wrzątek). Gotujemy ok 15 minut.
2. Bób studzimy i obieramy z łupinek.
3. Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę oraz boczek (w mojej wersji wędzonka)..
4. Dodajemy bób oraz cząber (ewentualnie inne zioła), doprawiamy. Smażymy kilka minut.

Smacznego!! 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...