Przejdź do głównej zawartości

Sernik a'la cappuccino na zimno


Składniki:

  • 3 serki homogenizowane
  • żelatyna
  • mleko w proszku (2 szklanki)
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka margaryny 
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • biszkopty 
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:

1. Ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajko. Następnie powoli (po trochu) serki waniliowe. Następnie mleko w proszku. Na koniec kawę "neskę" rozpuszczoną w 2 łyżkach wody oraz ostudzoną a wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody żelatynę (3 łyżeczki).

2. Rozpuszczamy galaretki. Odlewamy część do miseczki (tu: będziemy moczyć biszkopty przed ułożeniem je na blaszce). Reszta galaretki po ostudzeniu będzie wylana na wierzch ciasta.

3. Układamy na blaszce biszkopty zamoczone w ciepłej galaretce.

4. Na warstwę biszkoptów wylewamy masę serową. Wstawiamy na jakieś 2 godziny do lodówki tak, by mas się stężała. Po tym czasie wyjmujemy. Układamy znowu warstwę biszkoptów i zalewamy zimną (a nawet tężejącą galaretką). Ponownie umieszczamy w lodówce.
Najlepsze ciasto jest nastepnego dnia.


Smacznego :-)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...