Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowiec

W roli głównej: marchewka :-)



Składniki na ciasto marchewkowe:


  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce o małych oczkach (odciśniętej!)
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 całe jajka
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej (lub łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej)
  • szczypta soli
  • garść orzechów (ok. 70 gram)
Składniki na krem:
  • 500 g kremowego serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 100 g miękkiego masła 
Sposób przygotowania:

1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy nadmiar soku.
2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
3. Do jajek małym strumieniem dolewamy olej i ponownie miksujemy. 
4. Dodajemy składniki suche tj. przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy, łączymy w misce. 
5. Na koniec dosypujemy startą marchewkę, mieszamy łyżką. 
6. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut (do godziny).
7. Upieczony placek pozostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na pół. Przekładamy masą (ja masę dałam na wierzch ciasta).

Krem do ciasta:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem, na puszysty krem.
2. Dodajemy serek mascarpone delikatnie miksując. 

Jeśli robimy wersję ciasta z kremem na wierzchu to proponuję jeszcze posypać wierzch pistacjami (zmiażdżonymi).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...