Przejdź do głównej zawartości

Tapas bar, ul. Grzybowska 63 - kolejna odsłona



W lokalu tym już kiedyś gościłam. Było to dobry rok temu.
I znów pojawiła się okazja odwiedzenia tego miejsca z której ochoczo skorzystałam - tym bardziej, że lada chwila szykuje się festiwal kuchni hiszpańskiej (w Warszawie od 15 czerwca) więc sprawdziłam czy Tapas bar jest gotowy by świętować...? ;-)

Towarzyszył mi Żarłomaniak i nasza wspólna koleżanka.

Z menu wybraliśmy następujące potrawy:

  • hiszpańskie oliwki
  • talarki chorizzo duszone w białym winie
  • las croquetas del tapas - krokiety smażone w głębokim oleju, faszerowane dojrzewającym serem oraz szynką
  • smażone narybki
  • patatas bravas czyli pieczone ziemniaki z ostrym sosem pomidorowym
  • empanadas czyli hiszpańskie pierożki (nadziewane ziemniaczano-pomidorową masą)
  • coca czyli placek jak na pizzę z kaszanką, serem kozim i papryką (pierwszą warstwą była cebula, która nie była wymieniona w karcie, a niestety było jej niezwykle dużo)
  • panierowane paluszki z kurczaka serwowane z sosem słodko-kwaśnym

Do tego obowiązkowo zimne hiszpańskie piwko marki Estrella.
A także czerwone (hiszp: tinto) stołowe wino.

A na deser koniecznie hiszpańskie pączki tzw. churros maczane w czekoladzie i do tego kawa.


Lokal przestronny. Obsługa uprzejma i sprawna.
Jedyny minus to... zaledwie 1 toaleta dla gości. 
To w sumie spory mankament, gdyż lokal jest w stanie przyjąć całkiem dużą liczbę gości, a toaleta jest tylko jedna i to wspólna dla Pań i Panów :-( 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...