Przejdź do głównej zawartości

Karakter, Kraków, ul. Brzozowa 17 - Post nr 1000 !!!

Wyjątkowy, tysięczny post przypadł w udziale recenzji z wyjątkowego lokalu :-)
Karakter to miejsce z charakterem, wyluzowaną ale profesjonalną obsługą i świetną autorską kuchnią Daniela Myśliwca - szacunek za ciekawe, nietuzinkowe menu :-)
Jako przystawki warto wybrać:
- lasagnę z wołowym ozorkiem i beszamelem truflowym



- pate z móżdżku cielęcego


- tatar wołowy z paloną gorgonzolą, żółtkiem confit i bagietką z pesto pietruszkowym


Wszystkie trzy przystawki były wprost niebiańskie :-)

A jako dania główne mogę śmiało polecić:
- panierowane kalmary z sałatką ziemniaczaną z majonezem na toście z pastą z ciecierzycy i buraka
 

- żołądek strusi, podawany z kremem ziemniaczanym z oscypkiem


- żołądki i serca drobiowe w kremie truflowym, jajem poche i marchewką


Całość warto popić jednym z pysznych win :-) Miła i wyszkolona obsługa na pewno doradzi właściwe :-)
Oceniam lokal na mocną piątkę, wszystkie potrawy rewelacyjne w smaku, a porcje idealne :-)
Warto wcześniej zarezerwować stolik, gdyż lokal cieszy się niezmierną popularnością. Zasłużenie!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...