Przejdź do głównej zawartości

Dziurka od klucza, Warszawa, ul. Radna 13

Jak narazie to moje odkrycie tego roku :-)

Przyznam, że minęła prawie doba, a ja wciąż jeszcze jestem pod wrażeniem wizyty w tym niewielkim, a jakże sympatycznym i sprawnie zarządzanym miejscu :-)

Jako przystawkę polecam glazurowaną mackę ośmiornicy z marynowanymi burakami, prażonymi kaparami, pestkami granatu i rukolą - smakowała wyśmienicie!

Ale lokal to przede wszystkim wyrabiane na miejscu makarony, zatem nie obyło się bez ich skosztowania (uwaga, porcje są naprawdę spore).

Trenette Ragu - makaron Trenette, do którego nie używa się jajek, jest wąski i płaski, a dodane do niego w tym przypadku mięso wołowo - wieprzowe, które przez 6 godzin dusiło się w czerwonym winie i pomidorach pelatti - stanowiło spójną całość i smakowało obłędnie!

Dobrym wyborem okazał się również makaron Pappardelle z kawałkami mięsa z królika, serem gorgonzola, białą czekoladą i winem, posypany skórką z cytryny i tymiankiem - pychota ;-)

Niestety z przyczyn technicznych wyjątkowo nie mogę zamieścić zdjęć zrobionych potrawom, za co bardzo przepraszam, awaria aparatu - złośliwość rzeczy martwych...

Podsumowując: miejsce z pomysłem, miłą obsługą i co najważniejsze - z wybornym jedzeniem :-)

Ważna uwaga: alkoholu w tym lokalu nie podają. Ale za to jest wiele pysznych bezalkoholowych napojów, np. moja ulubiona cola Fentimans ;-)

Aha, rezerwacja niezbędna, jeśli chcecie mieć pewność miejsca, gdyż lokal ma tylko kilka stolików.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...