Przejdź do głównej zawartości

Kokosanki



No takiego łatwego i szybkiego przepisu na coś słodkiego do kawy to już dawno nie było :-)

Do przygotowania kokosanek potrzebujemy niewiele składników dlatego są proste do przyrządzenia.

Składniki:
  • białka z 4 jajek
  • szczypta soli
  • 200 gram cukru pudru
  • wiórki kokosowe (200 gram)

Przygotowanie:
  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę.
  2. Jak piana będzie już sztywna to dalej ubijając dodajemy powoli cukier puder.
  3. Na koniec zwalniamy obroty miksera i dodajemy wiórki kokosowe.
  4. W ten sposób powstaje masa  z której formujemy łyżką "ciasteczka" które układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  5. Kokosanki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Po wystudzeniu ciasteczka zdejmujemy z blachy i są gotowe do konsumpcji.
Idealna przekąska do kawy.

Osobiście kokosanki lubię z chłodnym mlekiem :-) 
Ostatnio kokosanki jem zdecydowanie rzadziej, bo odkąd mam aparat ortodontyczny na zębach to denerwują mnie wiórki w drucikach na zębach ;-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...