Przejdź do głównej zawartości

Mąka i woda, Warszawa, ul. Chmielna 13

Jeśli już trochę śledzicie mojego bloga to wiecie, że uwielbiam kuchnię włoską :-)
Tym razem na spotkanie z koleżanką wybrałam lokal serwujący kuchnię włoską. W otoczeniu włoskiej kuchni czuję się najlepiej, odpoczywam i chłonę wszystkimi zmysłami :-)



Dziś odwiedziłam lokal na Chmielnej i ...... od wejścia szok, bo mimo paskudnej pogody wszystkie stoliki są zajęte a kilka wolnych jest zarezerwowanych. 
Pani manager sali zaproponowała poczekać przy barze. 
Poczułam się trochę jak na amerykańskim filmie, gdzie w modnej restauracji na stolik czeka się przy barze - gdzie pije się aperitif lub po prostu drinka]. Ten film był ze mną w roli głównej... ;-) gdzie ja przy kieliszku białego miło sobie plotkując z koleżanką czekałam na swój stolik. 

"Mąka i woda" oferuje swoim klientom spory wybór pizzy. 
Są pizze czerwone (z sosem pomidorowym i/lub pomidorami) oraz białe. 
Jest też kilka rodzajów makaronu, sałatki i przekąski.

Ja z menu wybrałam:
  • pastę z parmezanem, kawałeczkami cukinii oraz kwiatami cukinii - boskie!!

  • pizzę margheritę z sosem z pomidorów i mozarellą - mega cienkie ciasto. pycha!!


Na tę wizytę tylko tyle ale już sobie wypatrzyłam potrawy, których chcę spróbować. 

Dlatego wrócę tu niebawem :-)


..... jak powiedziałam tak też i zrobiłam :-) 
wczoraj wraz z Przyjaciółką ponownie odwiedziłam ten lokal.

Tym razem z propozycji zawartych w menu wybór padł na:
  • przystawka: orkisz, kalafiory (biały i zielony), seler naciowy, masło palone i bułka tarta - smaczne!
 
  • danie głowne - gnudi (to są kuleczki z ciasta pierogowego nadziewane serem ricotta, z kurkami, ze szpinakiem i parmezanem - niebo w gębie :-)
 
  • deser - budino to warstwowy deser budyń, karmel, bita śmietana i na wierzchu wiórki mlecznej czekolady 

Same wspaniałości!! :-)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...