Przejdź do głównej zawartości

Włoskie "siti brejk"

Poniżej kilka informacji z mojej krótkiej wizyty w Rzymie.....

1. będąc we Włoszech należy spróbować:


  • szynki prosciutto
  • serów (na foto akurat ementaler i mozarella)
  • pomidorów (które dojrzewające w tym włoskim słońcu smakują wyjątkowo!!)
  • oliwy
  • oliwek
  • pieczywa (np. włoskie ciabatty - dostępne i u nas ale nie takie, oj nie takie...









2. arbuz nie jest typowym włoskim owocem ale smakował wybornie :-)


3. żółty melon (dostępny i u nas w markecie ale we Włoszech smakował inaczej :-))



4. typowa włoska wódka - limoncello (wódka cytrynowa)



5. pomarańcze rosną tu na drzewach (a nie występują tylko w marketach). sporo też widziałam wolno rosnących drzew laurowych - fajne wrażenie zerwać liść laurowy z drzewa a nie wysypać z torebki ze sklepu ;-)




6. będąc we Włoszech warto spróbować kawy, która tu jest naprawdę wyborna. ciekawym doświadczeniem było zamówienie kawy mrożonej (poniżej na fotografii) - serwowanej po prostu jako schłodzonego espresso



7. ten napis "pizza FORNO" oznacza, że pizza tu serwowana pochodzi z pieca opalanego drzewem. to zapewnia jej wyjątkowy smak :-)




8. lody (czyli włoskie gelatti - czyt. dżelati). na szlaku mojej włoskiej wędrówki natknęłam się na punkt który oferował 150 różnych smaków lodów (włączając w to takie fikuśniaczki jak salami czy cebulka). zwróćcie uwagę, że tablica informacyjna zawiera napis także w języku polskim :-)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...