Przejdź do głównej zawartości

Bułkę przez bibułkę, Warszawa, ul. Zgoda 3

W poszukiwaniu miejsca na śniadanie trafiliśmy na ulicę Zgoda do całkiem niedawno otwartego lokalu Bułkę przez Bibułkę. W Warszawie jest już jeden lokal pod tą samą nazwą (mieści się na Puławskiej).

Chcieliśmy zdążyć zjeść w drodze do pracy i ..... się udało, gdyż Bułkę... otwarta jest dla swych gości już od 7.30 :-) 

Od samego progu zaprasza przyjemny aromat świeżo parzonej kawy. Więc zamówiliśmy po filiżance tego napoju




A do tego:
  • ja: "pankejksy" - 4 pulchne racuchy podane z bita śmietaną, owocami i syropem klonowym z masłem (jak dla mnie mógłby być sam syrop klonowy bo po dodaniu masła sos był ciut za rzadki). Prze-smaczna słodka wersja śniadania :-)




  • Żarłomaniak: kanapkę o nazwie "bajgiel i spółka" czyli bajgiel podany z omletem, boczkiem, serkiem śmietankowym i pomidorem. Bardzo smaczne :-)



Żeby się dopełnić wzięliśmy jeszcze croisanta z marmoladą malinową z kolejną kawą.




Menu śniadaniowe zawiera jeszcze kilka pozycji. A zatem wrócimy tam za jakiś czas by spróbować czegoś kolejnego.


Lokal jest w dobrym punkcie miasta (blisko Kruczej, Chmielnej, domów towarowych centrum).
Nieduży, przytulnie urządzony. Trochę staro (goła cegła na ścianach) a trochę nowocześnie. 
Przesympatyczna i sprawna obsługa.
Można tu zjeść nie tylko śniadanie ale również kanapkę, sałatkę oraz napić się piwa i/lub wina.
Z całego serca polecam Wam to miejsce na śniadanie, na brunch, na po-pracowe ploty/spotkanie ze znajomymi.

Na chłodne wieczory oprócz alkoholu polecam rozgrzewający napój miodowo, imbirowy - pyszny!!




Ale.... przede wszystkim możecie tu zjeść bułki - jak nazwa wskazuje :-) 
Jest ich w ofercie jest kilka odmian.
Ja akurat jadłam kanapkę a'la Cesar (z sałatą, serem pleśniowym i kurczakiem). Bułka podana z pysznym sosem czosnkowym i sałatką z pomidorków koktailowych i sałaty zielonej.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...