Przejdź do głównej zawartości

Cud miód, Warszawa, ul. E. Plater 28

Hmmm, powiedziałbym raczej cud, miód... i chaos. Niestety. 
Obsługa w tym lokalu działa według niezrozumiałych dla mnie metod. Po 10 minutach oczekiwania na kartę postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i odnalazłem kartę, po kilku minutach udało się zamówić coś do picia u jednej z kelnerek.
Dosłownie minutę po złożeniu tego zamówienia pojawił się inny kelner i tak było jeszcze dwa razy. Podsumowując: obsługiwały lub próbowały mnie obsłużyć aż cztery osoby. Pomijam już szukanie przez kelnera stolika do którego powinien przynieść gotowe danie (bez sztućców). Rozumiem, że lokal jest nawet dość spory ale z takim chaosem w obsłudze spotykam się po raz pierwszy. I mam nadzieję ostatni, gdyż więcej tego miejsca nie zamierzam odwiedzić...
Trochę szkoda, bo niektóre pozycje z menu są ciekawe, choć niestety kuchnia sobie z tym menu nie radzi.

Rib eye stek był w znacznej mierze żylasty, nie był odpowiednio wysmażony (za krótko), frytki wątpliwej jakości.


Również taka sobie w smaku okazała się pierś kurczaka  podana na kaszy kukurydzianej z gotowaną marchewką - pomysł fajny ale wykonanie pozostawia wiele do życzenia.


Przyznam, że najsmaczniejsze z zamówionych dań były śledzie w trzech marynatach.

Uwaga, lokal o dość wysokich cenach, zupełnie nieuzasadnionych jakością serwowanych potraw.

Aha, do tego głośna muzyka, klubowa, sugerująca faktycznie rodzaj lokalu wynikający z karty: grill bar lunch, a nie restaurację jak o sobie piszą na stronie internetowej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...