Przejdź do głównej zawartości

Bistro Budapeszt, Warszawa, ul. Zwycięzców 13

Bistro Budapeszt to lokal na Saskiej Kępie, który proponuje potrawy domowej węgierskiej kuchni.
Wszystkie niemal produkty pochodzą prosto z Węgier, co gwarantuje nie tylko poziom kuchni ale przede wszystkim oryginalny smak.



Jak nazwa wskazuje BISTRO to mały, skromny lokal prowadzony przez przesympatycznego!! Pana Janusza :-) o węgierskim rodowodzie), który doradzi, zachęci i na poczekaniu przygotuje potrawy figurujące w menu :-)


W Bistro byłam tu z przyjaciółkami, by wspólnie zdegustować kilka potraw, które poniżej:

  • gołąbki (mięso wieprzowe w kiszonych liściach kapusty) - niezwykle oryginalny (słodkawo-kwaśny) smak :-) Gołąbki podawane są na specjalnych kluseczkach z ciasta makaronowego (kluseczki te nazywają się tarchonia). Gołąbki - bardzo smaczne.




  • papryka faszerowana - węgierska!! (specjalny gatunek - papryka biała, cienkościenna) papryka faszerowana mięsem wieprzowym - potrawa serwowana na kluseczkach tarchonia. Papryka - super.
  • gulasz węgierski z mieśa z indyka - podawany na kluskach lanych - dobry
  • zupa rybna - zupa z suma :-) podawana z bagietką. Mięso ryby smakowało jak kurczak i w ogóle nie pachniało rybą. Bardzo smaczna, odpowiednio doprawiona, warzywno-rybna zupa!

Wszystko podlane dobrym węgierskim (białym i czerwonym) winem.

Urokliwe miejsce z cudownym właścicielem i smaczna kuchnią!! :-)
Czego więcej trzeba?..... :-)

Polecam serdecznie!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...