Przejdź do głównej zawartości

Paella z chorizo i kurczakiem



Składniki:

  • ryż (do paelli / risotto lub sushi)
  • kiełbasa chorizo (ok 150 gr)
  • filet z kurczaka (około 400 gr)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: słodka papryka, pieprz cayenne, kurkuma
Sposób przyrządzenia:

1. Gotujemy ryż w ten sposób, że na głęboką patelnię wlewam oliwę, wrzucam ryż na jakieś 2-3 minuty, przemieszam, aż powinien się zrobić przeźroczysty. Po czym zalewam to 0,5 litra bulionu. Zmniejszam ogień i gotuję do czasu aż ryż wchłonie cały bulion.

2. Na patelni podsmażam kiełbaskę chorizo. Jak się wytopi tłuszcz z kiełbaski dorzucam pokrojonego w kawałeczki kurczaka i za chwilkę czosnek. Po kilku minutach dodaję kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę. Po jakiś kolejnych 3 minutach dodaję pokrojonego pomidora, koncentrat, przyprawy i ewentualnie pół szklanki białego wina. Z winem gotuję kolejne 4 minuty, aż wino odparuje.

3. Do gotowej mieszanki mięsa i warzyw dodajemy ryż. Mieszamy wszystko. Jeszcze około 2 minut. Dodajemy natkę pietruszki i ... gotowe :-)

Możemy też dodać owoce morza (dowolne, takie jak lubimy: krewetki, małże lub po prostu kawałki ryby), oczywiście wcześniej podsmażone.

Dodam, że do paelli idealnie pasuje czerwone wytrawne winko :-)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...