Przejdź do głównej zawartości

Jajka na pomidorach



Shakshouka (czyt: szakszuka) czyli po prostu jaja posadzone na pomidorach :-)

W poszukiwaniu pomysłu na potrawę śniadaniową znalazłam w internecie taki oto przepis. Kolejna odsłona jajek tzn. jajka posadzone na pomidorach i kiełbasce. jest to propozycja dla smakoszy ostrego (to oczywiście wynik użytej kiełbaski) i kwaskowatości (efekt dodanych pomidorów). Jak dla mnie śniadanie - bomba: sycące i pyszne :-)

A oto przepis:

Składniki:

  • 4 jajka
  • kawałek kiełbaski chorizo (może być każda inna kiełbasa, frankfurterki, salami itp.)
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • puszka pomidorów z puszki (ja użyłam tych obranych i pokrojonych)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • świeża papryka - ja dałam pół papryki czerwonej, pół zielonej oraz pół żółtej - wszystko dla koloru :-)
  • jedna mała papryczka chili (drobno pokrojona)
  • papryka w proszku (słodka)
  • szczypiorek i/lub zioła do posypania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku, kumin
Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy cebulkę oraz czosnek   (dowolnie: może być w plasterkach, w drobną kosteczkę lub przeciśnięty).
2. Dodajemy kiełbasę oraz paprykę i dalej wszystko podsmażamy.
3. Dodajemy pomidory w puszce, łyżkę koncentratu oraz przyprawy sypkie i gotujemy kilka minut, dopóki prawie cały sos z pomidorów nie odparuje.
4. Na koniec robimy 4 zagłębienia w które wbijamy jajka. Nakrywamy patelnię przykrywką i smażymy całość jakieś 2 minuty (do ścięcia się białka).

Na koniec całość oprószamy szczypiorkiem i/lub świeżymi ziołami.

Smacznego!








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...