Przejdź do głównej zawartości

Musaka




Wersja z bakłażanem i ziemniakami.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 6 ziemniaków
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mięso mielone (750 gram)
  • puszka pomidorów 
  • sos pomidorowy
  • 2-3 łyzki koncentratu pomidorowego
  • 150 gram masła
  • 6 łyżek mąki
  • 0,5 litra mleka
  • olej
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany myjemy, kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smażymy na oleju na patelni grillowej.

2. Ziemniaki gotujemy, studzimy, kroimy w plastry.

3. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojną w drobną kostkę z czosnkiem, a na tym mięso mielone. Dodajemy pomidory z puszki, sos pomidorowy oraz koncentrat. Doprawiamy jeśli trzeba solą. Dajemy do sosu pieprz oraz zioła.

4. W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno warstwy: plastry bakłażana, ziemniaki, mięso i jeśli naczynie jest duże to powtarzamy warstwy. 




5. Na ostatnią warstwę dajemy sos beszamelowy. Na koniec dajemy plastry mozarelli lub ścieramy ser typu gouda czy inny twardy żółty ser.

Sos beszamelowy:

1. Na patelni roztapiamy masło.

2. Dodajemy mąkę i chwilę całość prażymy.

3. Następnie powoli dolewamy cienkim strumieniem mleko cały czas mieszając tak by nie było grudek. Całość chwilę jeszcze gotujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową (płaska łyżeczka).


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...