Przejdź do głównej zawartości

Chili con carne

dziś pierwszy dzień grudnia. już całkiem niebawem święta więc mogłabym przygotować coś w klimatach przedświątecznych. naszło mnie jednak na .... kuchnię rodem z Meksyku. Lubię zdecydowane smaki stąd ten pomysł. Poza tym moim wielkim marzeniem jest pojechać do Meksyku i posmakować tamtejszej kuchni w oryginale ... :-)

Przygotowuję więc chili con carne (czyli w dosłownym tłumaczeniu mięso z chili)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (w oryginale jest wołowina) 
  • oliwa
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku 
  • oregano
  • sos sojowy (ciemny)
  • 1 łyżeczka cukru
  • pomidory z puszki
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • czerwona fasola (ja wzięłam pół puszki) i/lub kukurydza (też pół puszki)
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę (lub drobny posiekany) czosnek.

2. Dodajemy przyprawy tj. chili, oregano oraz kumin.

3. Następnie dodajemy mięso i smażymy je powoli aż do zrumienienia.

4. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy dodajemy sos sojowy oraz cukier, a następnie pomidory z puszki a także pokrojoną w paseczki paprykę (zieloną i czerwoną).

5. Dusimy całość na wolnym ogniu około 20 minut.

6.Pod koniec dodajemy czerwoną fasolkę(i/lub kukurydzę) i gotujemy całość jeszcze kilka minut.

7. Całość można w razie potrzeby doprawić bulionem.


Tak przyrządzone chili con carne możemy jeść z ryżem.

Chili con carne nadaje się także (a może przede wszystkim) idealnie do "nafaszerowania" TACOS (to takie kukurydziane placki; coś jak tortille tyle że one są robione z dodatkiem mąki pszennej).



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...