Przejdź do głównej zawartości

Kulebiak w cieście francuskim


skąd pomysł na kulebiak? bo to potrawa świąteczna, a póki co jesteśmy jeszcze w okresie świąt :-) 

kulebiak to potrawa dla wszystkich tych którzy lubią kiszoną kapustę oraz grzyby (te prawdziwe lub pieczarki)

kulebiak można zrobić w cieście drożdżowym bądź cieście francuskim. ciasto drożdżowe jest na pewno ciut bardziej pracochłonne. dlatego moja wersja tej potrawy to propozycja w cieście francuskim - kupionym, nie robionym ;-)

pierwszy raz jadłam kulebiaka u mojej "bratowej". nigdy wcześniej nie miałam okazji go spróbować. wiele straciłam ;-) bo to przecież taka łatwa i smaczna potrawa

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • około 50 dag kiszonej kapusty
  • około 5 dag suszonych grzybów i/lub 3-4 pieczarki
  • 1 cebula
  • olej
  • 1 jajko
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przyrządzenia:
1. Grzyby suszone namoczyć w wodzie (np. przez noc) by zmiękły. Grzyby gotujemy około 20 minut, studzimy i kroimy w paseczki.
2. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
3. Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka jest już zeszklona dodajemy do niej grzyby (jeśli szykujemy wersję z pieczarkami to właśnie teraz pieczarki) oraz kapustę. Chwilę smażymy (około 10 minut).
4. Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie na które układamy farsz. Ciasto zwijamy jak roladę (ja za mało rozmroziłam ciasto więc nie robiłam kulebiaka w formie rolady tylko wersję: ciasto-farsz-ciasto).
5. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
6. Kulebiak pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Żurownia, Katowice, ul. Ligonia 16

Żurownia to zdecydowanie moje tegoroczne śląskie odkrycie.  Miejsce urzekło mnie od wejścia, a strzałem w dziesiątkę okazał się niewielki ogródek na patio. Kolejna niespodzianka to całkiem spore, ciekawe menu... z którego wybraliśmy: - ramen po śląsku - na bogato :-) - zapiekankę "grubiorz" z krupniokiem oraz  - hajer klasyczny Atuty tego miejsca to: nietuzinkowe menu, solidne porcje, smak obłędny, przemiła obsługa.  Serdecznie polecam!