Przejdź do głównej zawartości

Signor Caffettano, Warszawa, ul. Meissnera 1/3 lok 305

W miniony piątek miałam okazję "zwizytować" całkiem przyjemną restaurację z moja ulubiona kuchnia włoską.
Lokal mieści się na Gocławiu, na ulicy Meissnera.

Myślą przewodnią restauracji jest "jedzenie dla przyjemności a nie jedzenie jako codzienna czynność". 

Restauracja jak dla mnie bardzo przyjemna przede wszystkim z uwagi na fakt, że to dość kameralne wnętrze oraz dlatego, że cały czas z głośników sączyła się włoska muzyka - super! tak powinno być w tego typu lokalu.

Zamówiłam carpaccio z wołowiny - delikatne i smaczne.




Następnie skosztowałam pasty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepyszne :-)



Na deser zjadłam tiramisu - dobre.



Lokal z pewnością wart polecenia. Oprócz przyjemnego wystroju maja tam też całkiem przyjemne ceny ;-)
Dla mnie jedynym minusem jest lokalizacja, bo to nie są moje "rewiry". Natomiast dla wszystkich mieszkańców oraz poszukujących dobrych smaków - lokal wart odwiedzenia.

Minęło kilka miesięcy i znowu odwiedziłam ten uroczy włoski lokal na Gocławiu.
Okazją były urodziny koleżanki.

Tym razem z menu wybrałyśmy:

  • risotto z boczkiem, cukinią i suszonym pomidorem - dobre ale zdecydowanie za słone


  • gnocchi ze szpinakiem z sosem z mascarpone


Do obiadu wypiłyśmy po kieliszku białego półwytrawnego wina.

Przepyszne jedzenie :-)



Komentarze

  1. Thanks for sharing such a good thinking, article is nice, thats why i
    have read it entirely

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...