Przejdź do głównej zawartości

Tort orzechowy

wg przepisu mojej Mamy :-)
orzechowy - znaczy się z kremem orzechowym



1. Robimy biszkopt zgodnie z przepisem na biszkopt (jest już w bazie przepisów na naszym blogu). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na kilka części. Ja zazwyczaj kroję na 3. A jeszcze przed pokrojeniem zetrzyjcie (zeskrobcie) lekko wierzch biszkopta. Nawet jeśli nie jest przypalony ;-) To co uzyskacie będzie służyło za "posypkę" do ozdoby brzegów tortu.

2. Robimy krem do tortu, wg przepisu jak niżej.

3. Przekładamy poszczególne blaty biszkopta kremem po uprzednim nasączeniu biszkopta esencją herbaciana z odrobiną alkoholu.


Krem do tortu

Składniki:

  • 450 ml mleka (o wysokiej zawartości tłuszczu tj. 3,2%)
  • 3 jajka
  • 200 gram cukru pudru
  • 20 gram maki ziemniaczanej


Przygotowanie:
1. Miksujemy jajka z cukrem aż masa będzie puszysta i jasnej barwy.

2. Ustawiamy garnek z wodą i na parze ustawiamy miskę, w której umieszczamy naszą masę jajeczna i nadal miksujemy jakieś 2-3 minuty.

3. Następnie gotujemy mleko. Studzimy je nieco i powolutku wlewamy do masy nad kąpielą wodną delikatnie miksując.

4. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną - to po to by zagęścić krem.

5. Dla walorów smakowych można dodać aromat cytrynowy, waniliowy lub rumowy. Ja dodałam taki alkoholowy likier migdałowy przywieziony z jakiejś swojej wyprawy wakacyjnej.

6. Na zupełny już koniec dodałam ok 20 dag zmielonych orzechów, bo chciałam by tort był orzechowy.


gotowe :-)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Żurownia, Katowice, ul. Ligonia 16

Żurownia to zdecydowanie moje tegoroczne śląskie odkrycie.  Miejsce urzekło mnie od wejścia, a strzałem w dziesiątkę okazał się niewielki ogródek na patio. Kolejna niespodzianka to całkiem spore, ciekawe menu... z którego wybraliśmy: - ramen po śląsku - na bogato :-) - zapiekankę "grubiorz" z krupniokiem oraz  - hajer klasyczny Atuty tego miejsca to: nietuzinkowe menu, solidne porcje, smak obłędny, przemiła obsługa.  Serdecznie polecam!