Przejdź do głównej zawartości

Tort orzechowy

wg przepisu mojej Mamy :-)
orzechowy - znaczy się z kremem orzechowym



1. Robimy biszkopt zgodnie z przepisem na biszkopt (jest już w bazie przepisów na naszym blogu). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na kilka części. Ja zazwyczaj kroję na 3. A jeszcze przed pokrojeniem zetrzyjcie (zeskrobcie) lekko wierzch biszkopta. Nawet jeśli nie jest przypalony ;-) To co uzyskacie będzie służyło za "posypkę" do ozdoby brzegów tortu.

2. Robimy krem do tortu, wg przepisu jak niżej.

3. Przekładamy poszczególne blaty biszkopta kremem po uprzednim nasączeniu biszkopta esencją herbaciana z odrobiną alkoholu.


Krem do tortu

Składniki:

  • 450 ml mleka (o wysokiej zawartości tłuszczu tj. 3,2%)
  • 3 jajka
  • 200 gram cukru pudru
  • 20 gram maki ziemniaczanej


Przygotowanie:
1. Miksujemy jajka z cukrem aż masa będzie puszysta i jasnej barwy.

2. Ustawiamy garnek z wodą i na parze ustawiamy miskę, w której umieszczamy naszą masę jajeczna i nadal miksujemy jakieś 2-3 minuty.

3. Następnie gotujemy mleko. Studzimy je nieco i powolutku wlewamy do masy nad kąpielą wodną delikatnie miksując.

4. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną - to po to by zagęścić krem.

5. Dla walorów smakowych można dodać aromat cytrynowy, waniliowy lub rumowy. Ja dodałam taki alkoholowy likier migdałowy przywieziony z jakiejś swojej wyprawy wakacyjnej.

6. Na zupełny już koniec dodałam ok 20 dag zmielonych orzechów, bo chciałam by tort był orzechowy.


gotowe :-)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...