Avocado
przez jednych odkryte; przez innych nadal jeszcze nie ;-)
jako osoba prowadząca bloga kulinarnego muszę wyznać szczerze, że sama doceniłam ten owoc całkiem niedawno :-)
Blog nie jest informatorem ale myślę, że warto umieścić tu dosłownie wzmiankę o właściwościach najważniejszych owoców i warzyw :-)
O awokado można powiedzieć tyle, że:
- awokado jest świetne dla serca dlatego, że zawiera coś co się nazywa nienasyconymi kwasami tłuszczowymi
- awokado podwyższa poziom tzw. dobrego cholesterolu (to też za sprawą wspomnianych tu kwasów tłuszczowych)
- awokado zawiera witaminy: A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas foliowy
- awokado zawiera minerały: wapń, fosfor, potas
Z awokado możemy przyrządzić pastę w stylu meksykańskim. To tzw. guacamole - przepis znajdziecie na blogu :-)
Komentarze
Prześlij komentarz