Składniki:
- makaron penne - ok 0,5 kg (ja wzięłam makaronowy mix - penne 3-kolorowy)
- ser mozzarella - ok 150 gramów
- czarne oliwki bez pestek - pół szklanki (ok 100 gram)
- salami w plasterkach (ok. 150 gram)
- 2 ząbki czosnku
- średnia papryka czerwona i 1 papryka żółta (można też dla koloru dodać 1 paprykę zieloną)
- 1 cukinia (można także dodać bakłażana - ja nie miałam)
- oliwa z oliwek
- pół cytryny
- zioła
Sposób przygotowania:
1. Cukinie (i ewentualnie bakłażana) pokroić na półksiężyce lub w kostkę, czosnek posiekać - podsmażyć to na patelni grillowej.
2. Paprykę pokroić w kostkę i także lekko poddusić, na koniec duszenia dodać pokrojone w paseczki salami.
3. Ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu (najlepszy jest al dente).
4. Warzywa oraz makaron wystudzić.
5. W dużej misce połączyć składniki: ugotowany i przestudzony makaron, usmażone warzywa z salami, Dodać oliwki oraz pokrojona w kostkę mozzarellę.
6 Polać całość sosem, delikatnie przemieszać. Gotowe :-)
Sos do sałatki:
Wymieszać: 3 łyżki oliwy, 3 łyzki wody, 1 łyżkę cytryny, 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz zioła prowansalskie i pieprz.
Komentarze
Prześlij komentarz