Letnia sałatka z krewetkami na rukoli z truskawkami
Składniki:
- krewetki - około 200 gram (obrane)
- rukola - 1 opakowanie
- truskawki świeże - około 100 gram
- melon - około 100 gram
- pół cytryny
- łyżka miodu
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Na talerzu lub w wielkiej misce rozkładamy sałatkę roszponkę.
2. Na sałacie układamy pokrojone (na połówki lub ćwiartki) truskawki oraz melona pokrojonego w dużą kostkę.
3. Gotujemy krewetki. Studzimy i rozrzucamy równomiernie po całości sałaty.
4. Wszystko skrapiamy sosem. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Gotowe :-)
Sos sałatkowy:
Mieszamy: 3 łyżki oliwy z 3 łyżkami wody, 1 łyżką soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka musztardy.
Komentarze
Prześlij komentarz