Przejdź do głównej zawartości

Gulasz z polędwiczek wieprzowych


Do przygotowania gulaszu zużyłam:

  • polędwiczka wieprzowa (ok 1/2 kg)
  • 1 dużą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • seler naciowy (4-5 łodyg)
  • 10 pieczarek
  • orzechy nerkowca (garść)
  • olej, pieprz, papryka słodka, kumin, lubczyk, sos sojowy
Sposób przyrządzenia:

1. Na oleju (3-4 łyżki) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule oraz czosnek. 

2. Następnie wrzucamy polędwiczki (które wcześniej pokroiliśmy na kawałki i które moczyły się około 15 minut w marynacie z sosu sojowego). Mięso smażymy około 10 minut. 

3. Podlewamy troszkę wodą i wrzucamy seler naciowy pokrojony w talarki oraz paprykę czerwona pokrojoną w paski. Trzymamy na ogniu kolejne 10 minut.



4. Dodajemy pokrojone na cząstki pieczarki (pieczarki można zastąpić innymi grzybami); dorzucamy rozdrobnione orzechy nerkowca. Całość doprawiamy i gotujemy jeszcze około 10 minut.



5. Jeśli chcemy zagęścić sos możemy dodać łyżke mąki ziemniaczanej i odrobinę śmietany dla smaku.


Gulasz możemy serwować z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami.
Ja jednak zrobiłam go zmyślą, by podać jako ciepłe danie "kolacyjne" więc będzie ze świeżą buła tudzież inna bagietką (albo jak dostane w piekarni to chlebkiem pita).

Gulasz wyszedł wy-bor-ny :-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...