Przejdź do głównej zawartości

Ę Rybę, Warszawa, Al.Jana Pawła II 18


Ciekawe skąd taka "dziwna" nazwa? I skąd pomysł na taki lokal?
Ale... knajpka właśnie w tym miejscu, z takim menu i serwująca dania w  formule zgrabnych małych dań rybnych i mięsnych, doskonałych do konsumpcji na miejscu jak i na wynos - wydaje się być po prostu strzałem w 10-tkę :-)

Lokalizacja jest idealna :-) W bezpośrednim sąsiedztwie stacji metra, wokół biurowce, a to oznacza potencjalnych konsumentów :-) Wszystko to daje wysokie szanse dla tego małego lokaliku o nader skromnym wnętrzu.



Z menu wybraliśmy:

  • dorsz w panierce z frytkami
  • krewetki panierowane z frytkami
  • chipsy z mintaja z surówką z kiszonej kapusty

Wszystko prze-wyborne. Panierka w dorszu delikatna. Krewetki - cudeńko :-)
Wszystko ładnie podane, z pomysłem, estetycznie i praktycznie. 
Każdy klient dostaje jednorazową chusteczkę do wytarcia rąk - proste i genialne :-)
Lokal oprócz napojów bezalkoholowych oferuje także piwko i winko. 
Wzięliśmy po kieliszku białego domowego wina, które wydawało nam się dobrym pomysłem do ryby i owoców morza. Nie myliliśmy się :-) 
Winko było smaczne, odpowiednio schodzone.

Jedynym drobnym minusem była słaba wentylacja wyciągowa w lokalu. 
Zapach ryby na koszuli jednak nie jest fajny ale przecież priorytetem jest jedzenie, a to było przewyborne!! :-)

Knajpka posiada "ogródek" na zewnątrz - idealny na ciepłe dni :-)
Gorąco polecam!!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...