Przejdź do głównej zawartości

Pierożki z ciasta ryżowego z łososiem




Składniki na ciasto:
  • 50 gram mąki ryżowej
  • 150 gram mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 175 ml wrzątku
Przygotowanie:
1. Mąkę ryżową i sól wsypać do miski. Zalać wrzątkiem, dokładnie rozetrzeć łyżką i odstawić na 5 minut.
2. Dosypać mąkę pszenną. Całość wymieszać widelcem, Przełożyć na stolnicę i wyrobić na gładkie, miękkie ciasto.
3. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Składniki na farsz:
  • 300 gram świeżego łososia
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • 1/4 pora (biała część)
  • 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przyrządzenia:
1. Łososia drobno posiekać.
2. Do łososia dodajemy starkowany na drobnej tarce imbir, pokrojoną drobniutko papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego na drobno pora oraz posiekaną kolendrę.
3. Do tych składników dodać sos sojowy, wymieszać.

Przygotowanie pierożków:
1. Ciasto rozwałkować dość cienko.
2. Wycinamy krążki jak na klasyczne pierożki.
3. Na środek każdego krążka nakłądamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierożki tak by powstałą a'la sakiewka.
4. Gotujemy je najlepiej w koszyczku bambusowym na parze około 7-10 minut (jeśli nie mamy koszyczka to możemy pierożki gotować na specjalnym rusztowaniu do gotowania na parze wcześniej kładąc na nie papier. 



Pierożki podajemy gorące skropione sosem teriyaki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...