Przejdź do głównej zawartości

Zdrowa Konkurencja, Warszawa, Plac Bankowy 4

Stosunkowo młody lokal w świetnym miejscu, oferujący przekąskowe, dość ciekawe menu :-)
Warto się skusić na następujące potrawy:

- quesadilla z grillowanym kurczakiem, mieszanką serów, pszenną tortillą i salsą pomidorową, była pyszna!


- gorące, świetnie doprawione flaki "po warszawsku", wołowe z klopsikami wieprzowymi, podane z chrupiącą ciepłą kajzerką - pyszne i naprawdę spora porcja :-)


Aha, w lokalu jest zaskakująco przyjemna toaleta ;-) ale niestety to tylko mało istotny dodatek...

Natomiast zdecydowanymi minusami są:
- wino grzane: podawane chłodne, trzeba się upomnieć o podgrzanie, ponadto dość dziwne w smaku...
- naleśniki z chorizo, serem mimolette, krewetkami i salsą z mango - pomysl na danie super, ale niestety 
   podano je ledwo ciepłe, a ciasto bardzo cienkie, nieproporcjonalnie do obfitego farszu ;-(


- obsługa: widać, że się stara, ale niestety dopiero się uczy, zatem okażcie wyrozumiałość :-)
- dość niska temperatura panująca w lokalu, prawdopodobnie głównie za sprawą przeciągu, który dawał o sobie znać każdorazowo w momencie otwierania drzwi wejściowych :-(

Reasumując: oceniam lokal tylko na jedną wizytę, przynajmniej dopóki kuchnia i młode kelnerki nie podwyższą poziomu obsługi.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...