Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z malinami pod pierzynką


Składniki:

  • masło (100 gram)
  • 3 jajka (żółtka na kruche ciasto; białka do bezy)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru miałkiego lub cukru pudru (3 łyżki do kruchego ciasta, 3-4 łyżki do masy śmietanowo-serowej, a 4-6 łyżek do bezy)
  • 3 galaretki malinowe
  • 0,5 kg malin
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 gram serka mascarpone
  • 60 gr płatków migdałowych
Spód ciasta jest z ciasta kruchego (czyli 100 gram masła, żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 100 gram cukru, szklanka mąki).

Środek ciasta to galaretka malinowa z malinami.
Ja użyłam 3 galaretek i 0,5 kg mrożonych malin.

Do przyrządzenia galaretek użyłam nieco mniej wody niż jest w przepisie, tak by lepiej się ścięły.
Do schłodzonych galaretek wrzuciłam rozmrożone owoce.
Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto.

Pierzynka:

1. Ubijamy 500 ml 36% śmietanki (koniecznie mocno schłodzonej) z 3-4 łyżkami cukru pudru.

2. Do ubitej śmietany dodajemy 250 gr serka mascarpone oraz 50 gr płatków migdałowych.

3. Taką masę wykładamy na wystudzoną już galaretkę.

W oryginalnym przepisie na samym wierzchu była jeszcze beza. Mnie się ta beza ciut mocno spaliła, dlatego wierzch ciasta był zaledwie posypany pokruszoną bezą. A na samym końcu wierzch ciasta posypałam lekko podprażonymi płatkami migdałowymi. I gotowe!

Smacznego.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...