Przejdź do głównej zawartości

Palmier, Warszawa, ul. Żurawia 6/12 - urodzinowa uczta !!!

Z trzytygodniowym poślizgiem wreszcie wylądowaliśmy w Palmier na kolacji z okazji 3. urodzin bloga.
W towarzystwie Żarłomaniaka i Tosi do stołu zasiadła zwyciężczyni naszego konkursu - Magda Zet :-)
Hmmm... tak zacne wydarzenie i grono wymagało prawdziwej uczty :-)
Zatem na początek na stół wjechały przystawki:
- ślimaki zapiekane w maśle ziołowym - istne niebo w gębie :-)

- tatar po francusku - rozkoszny, świetnie doprawiony, konkretny smak!


- zupa cebulowa na bulionie z kaczki z grzanką i serem Gruyere - wersja na bogato ;-)

A jako dania główne wybraliśmy:
- kurczaka supreme z młodymi ziemniakami, karmelizowanymi szalotkami, marchewką i szpinakiem - pycha!


- policzki wołowe po burgundzku z puree gorczycowym (rewelacja!) i blanszowanym szpinakiem - niezłe...


- oraz brioche z pastrami wołowym, grzybami, morelą i frytkami (choć lepszym dodatkiem byłyby warzywa, np. szpinak)
 

Oczywiście na koniec uczty nie mogło zabraknąć deseru, zatem skusiliśmy się na:
- tartę cytrynową - zrobioną niebanalnie, wyrazistą w smaku :-)


oraz gateau z gorzkiej czekolady z migdałowym ciastkiem i lodami z palonego masła - fajna pianka z musem!


Wszystko to popijaliśmy niezłym winem (Sauvignon Blanc La Batisse), kawą i dość dziwną lemoniadą szałwiowo - mandarynkowo - anyżkową :-)

Wieczór upłynął nam w przemiłej i radosnej atmosferze, w przyjemnym wnętrzu, przy dźwiękach nienachalnej muzyki, z profesjonalną obsługą.
Bardzo serdecznie dziękuję za miłe towarzystwo :-)

Komentarze

  1. Bardzo dziękuje za przemiły wieczór! Jesteście prawdziwymi miłośnikami dobrej kuchni i fantastycznie było spędzić wieczór w towarzystwie osób, które wiedzą co tak naprawdę oznacza "dieta - to nie dla mnie". To był mój pierwszy wygrany konkurs, nagroda najlepsza jaką mogłam sobie wyobrazić - pyszne jedzenie!
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje, Magda Zet

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy za udział w konkursie, super towarzystwo dzisiejszego wieczoru oraz za miłe słowa :-) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...