Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno


Mamy lato więc proponuje lekki (w sensie że "zimny") deser.
Dziś sernik na zimno. Przepis dostałam od koleżanki ale z kilku względów musiałam go zmodyfikować :-)
I tak:
zamiast ciasteczkowego spodu - na spodzie są biszkopty (to żeby spód był bardziej miękki)
zamiast jagód - ananas z puszki (bo nie udało mi się kupić na targu jagód/borówek)
zamiast 3 tabliczek czekolady dałam 2 - to żeby ująć kalorii temu ciastu ;-)
zamiast twarogu sernikowego - homogenizowane serki waniliowe - z powodu jw. ;-)

Składniki:
  • biszkopty (na spód ciasta; wg oryginalnej receptury miały być pokruszone ciasteczka owsiane połączone z roztopionym masłem)
  • 4 serki homogenizowane (każdy po 150 gram)
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • owoce: w oryginale jagody lub borówki - ja dałam ananasa z puszki
  • galaretka jagodowa


Przygotowanie:

1. Na spód tortownicy układamy warstwę biszkoptów (ja dodatkowo skropiłam je mlekiem żeby ciut namiękły)

2. Przygotowujemy masę:
  • rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (czyli na parze); dodajemy śmietankę. Mieszamy. Całość po wystudzeniu dodajemy do serków.
  • w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę; studzimy, dodajemy do serków
  • całość mieszamy (ja zmiksowałam na wolnych obrotach) by poszczególne składniki połączyły się.
3. Masę wylewamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na jakieś 3-4 godziny - tak by masa stężała.
4. Na stężałą masę układamy owoce. Zalewamy wystudzona a nawet juz leciutko tężejąca galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Gotowe :-)


Smacznego :-)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...