Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno


Mamy lato więc proponuje lekki (w sensie że "zimny") deser.
Dziś sernik na zimno. Przepis dostałam od koleżanki ale z kilku względów musiałam go zmodyfikować :-)
I tak:
zamiast ciasteczkowego spodu - na spodzie są biszkopty (to żeby spód był bardziej miękki)
zamiast jagód - ananas z puszki (bo nie udało mi się kupić na targu jagód/borówek)
zamiast 3 tabliczek czekolady dałam 2 - to żeby ująć kalorii temu ciastu ;-)
zamiast twarogu sernikowego - homogenizowane serki waniliowe - z powodu jw. ;-)

Składniki:
  • biszkopty (na spód ciasta; wg oryginalnej receptury miały być pokruszone ciasteczka owsiane połączone z roztopionym masłem)
  • 4 serki homogenizowane (każdy po 150 gram)
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • owoce: w oryginale jagody lub borówki - ja dałam ananasa z puszki
  • galaretka jagodowa


Przygotowanie:

1. Na spód tortownicy układamy warstwę biszkoptów (ja dodatkowo skropiłam je mlekiem żeby ciut namiękły)

2. Przygotowujemy masę:
  • rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (czyli na parze); dodajemy śmietankę. Mieszamy. Całość po wystudzeniu dodajemy do serków.
  • w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę; studzimy, dodajemy do serków
  • całość mieszamy (ja zmiksowałam na wolnych obrotach) by poszczególne składniki połączyły się.
3. Masę wylewamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na jakieś 3-4 godziny - tak by masa stężała.
4. Na stężałą masę układamy owoce. Zalewamy wystudzona a nawet juz leciutko tężejąca galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Gotowe :-)


Smacznego :-)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Żurownia, Katowice, ul. Ligonia 16

Żurownia to zdecydowanie moje tegoroczne śląskie odkrycie.  Miejsce urzekło mnie od wejścia, a strzałem w dziesiątkę okazał się niewielki ogródek na patio. Kolejna niespodzianka to całkiem spore, ciekawe menu... z którego wybraliśmy: - ramen po śląsku - na bogato :-) - zapiekankę "grubiorz" z krupniokiem oraz  - hajer klasyczny Atuty tego miejsca to: nietuzinkowe menu, solidne porcje, smak obłędny, przemiła obsługa.  Serdecznie polecam!