Przejdź do głównej zawartości

Stół, Kraków, ul. Św. Anny 4

Dwa lata temu w tym miejscu był "The Dorsz", w którym smakowałem fish & chips...
A dziś pora na rewelacyjną, autorską kuchnię, podaną w niebanalny sposób - to oferuje "Stół" :-)
Zanim zamówicie - napijcie się koniecznie którejś z rewelacyjnych lemoniad...

Sączymy lemoniadę a tu wjeżdżają przystawki...
1) grasica cielęca (słonecznik / żółtko / cukinia / pszenica)
2) Tatar wołowy (anchois / marynaty / czarnuszka/ sepia)
Równocześnie wyrazista i pożywna zupa Caldeirada (dorsz / warzywa / grzanki)
A na dania główne polecam:
1) gicz cielęcą (rzepa arbuzowa / fioletowy ziemniak / tymianek / szczaw zajęczy)
2) kurczaka kukurydzianego (młode ziemniaki / śliwka z gruszką / kalafior czerwony / jeżyny)
3) policzki wołowe (bób / kurki / fioletowa marchew / śliwki / słonecznik)
Wszystkie dania był wyraziste, a jednocześnie wyważone w smaku, w dodatku przepięknie podane, w lokalu jest przyjemny, nienachalny wystrój oraz przesympatyczna i profesjonalna obsługa, polecam!









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...