Przejdź do głównej zawartości

Makaron z łososiem w sosie śmietanowo - koperkowym

W roli głównej: ŁOSOŚ

Składniki:


  • 200 g makaronu tagliatelle (ja użyłam zielonego tagliatelle)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1 mała lub średnia cebula
  • koperek
  • olej lub oliwa
  • sól, pieprz
  • parmezan (garść starkowanego sera)

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

1. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (oliwy), aż się zeszkli. 

2. Łososia rwiemy w rękach na drobne kawałeczki, wrzucamy do cebuli. Smażymy chwilę (łosoś zmieni kolor na lekko biały). Trwa to około 2 minut. 

3. Następnie dodajemy śmietanę. Całość mieszamy, aż się zagotuje. 

4. Do sosu dodajemy garść parmezanu, sól i pieprz do smaku.

5. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię do sosu. Mieszamy wszystko dokładnie i nakładamy na talerze. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobina koperku (dla ozdoby).

Z podanych wyżej składników wyszły 2 porcje: jedna dla odchudzającej się notorycznie kobitki ;-) i jednego lubiącego zjeść faceta J
Moim zdaniem przepyszna pasta!! J




Do przygotowania tego dania zużyłam prawie cały pęczek koperku. Żarłomaniak stwierdził, że koperku było za dużo. Musicie więc zdecydować sami jak bardzo koperkowy ma być sos ;-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...