Przejdź do głównej zawartości

Rodos, Grecja

Grecka wyspa Rodos jest znana z wyśmienitej kuchni. 

Z przystawek należy spróbować grillowanych owoców morza m.in. ośmiornicy.
Będąc na Rodos zajadałam się pysznym chlebiem PITA (chleb ten ma swoje odsłony w różnych krajach).

Na Rodos warto spróbować zupy z soczewicy z warzywami tzw. FAKES.

Jak wspominam swój pobyt w Grecji to na myśl przychodzą mi takie greckie specjały jak:

SAŁATKA GRECKA 
bardzo popularna również i u nas jako przystawka lub podawana samodzielnie do bagietki. Sałatka grecka to kompozycja z sera feta, cebuli papryki, oliwek i polana oliwą z oliwek. W Polsce widziałam też wersję tej sałatki podanej z zieloną sałatą.

SOS TZATZIKI
Sos na bazie jogurtu, czosnku i ogórka. Wyśmienity jako dodatek do mięs i pieczywa. Ja go ubóstwiam. Ilekroć jestem w Grecji staram się przywieźć jako souvenir z podróży zestaw przypraw do sosu tzatziki - wówczas sos osiąga wyorny, niepowtarzalny smak :-)

MUSAKA
zapiekanka z bakłażana (zwanego również oberżyną), ziemniaków (to opcjonalnie), sosu mięsno-pomidorowego pod beszamelem.



Ja, jako mega-mięsiara czuję ssanie w żołądku na wspomnienie o szaszłykach z jagnięciny - to tzw. SOUVLAKI czy kotlecikach z mięsa jagnięcego (lub wołowego) – KEFTEDES. 

Rodos słynie z bogatej oferty słodkości. Z najbardziej znanych należy wymienić BAKLAVĘ.

Warta wspomnienia jest mocna grecka kawa.

 Jeśli chodzi o typowe greckie alkohole to należy wymienić tu przede wszystkim: wódkę ouzo, miejscowe brandy - METAXA, lokalny bimber o nazwie SOUMA oraz piwo MYTHOS.

Wszystkie potrawy w Gecji wybornie smakują, gdy są "podlane" wybornym białym winem.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...