Proste i pyszne danie, niedrogim kosztem. Ja użyłem woka ale wystarczy zwykła patelnia. Potrzebuję filet z indyka 250 gr, który marynujemy przez 24h w czosnku, przyprawach i oliwie. Indyka kroję w drobną kostkę i podsmażamy w woku na oliwie ok 10 minut. Następnie dodaję ugotowany wcześniej ryż (biały lub brązowy, wedle upodobań). Aby nadać bardziej konkretny smak, dodaję 1/4 torebki warzyw chińskich (wcześniej rozmrożonych i podsmażonych). Aby nie było za sucho, przygotowuję sos z małego soku pomidorowego (np. Fortuna z imbirem), do którego dodaję dużą cebulę, 2 ząbki czosnku, pieprz i trochę soli. Całość mieszam w woku na ogniu przez ok 10 minut i podaję. Pychota:-)
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz