Przepis na krupnik dostałam od mojej Mamy.
Jak dotąd była to jedna z moich NIEulubionych zup. Jednak coś mi się odmieniło i teraz nieprzerwanie od 3 tygodni ją przygotowuję :-)
Składniki:
• 2-3 litry zimnej wody
• 300 g - 350 g piersi kurczaka (ja zamist mięska kurczaczkowego daję łyżkę, w porywach do dwóch, skwarków z boczku)
• włoszczyzna: średnia cebula, kawałek selera, 1 średnia pietruszka, 2-3 średnie marchewki, por
• 2-3 średnie ziemniaki
• 3 łyżki masła (ja nie dodaję bo robię wersję "light")
• liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
• ok 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej (to jest 1 woreczek)
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę.
2. Jeśli dodajemy mięso z kurczaka to teraz wrzucamy pokrojone na kawałeczki (jak na gulasz) mięsko. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowinę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli robimy wersję ze skwarkami to dajemy je później (ja je dorzucam po około pół godziny gotowania zupy).
3. Wsypujemy kaszę
4. Dodajemy włoszczyznę i przyprawy.
5. Gotujemy zupę od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotujemy około 45 minut - do miękkości warzyw i kaszy.
6. Odstawić z ognia.
7. Można dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
SMACZNE-GO :-)
Jak dotąd była to jedna z moich NIEulubionych zup. Jednak coś mi się odmieniło i teraz nieprzerwanie od 3 tygodni ją przygotowuję :-)
Składniki:
• 2-3 litry zimnej wody
• 300 g - 350 g piersi kurczaka (ja zamist mięska kurczaczkowego daję łyżkę, w porywach do dwóch, skwarków z boczku)
• włoszczyzna: średnia cebula, kawałek selera, 1 średnia pietruszka, 2-3 średnie marchewki, por
• 2-3 średnie ziemniaki
• 3 łyżki masła (ja nie dodaję bo robię wersję "light")
• liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
• ok 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej (to jest 1 woreczek)
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę.
2. Jeśli dodajemy mięso z kurczaka to teraz wrzucamy pokrojone na kawałeczki (jak na gulasz) mięsko. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowinę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli robimy wersję ze skwarkami to dajemy je później (ja je dorzucam po około pół godziny gotowania zupy).
3. Wsypujemy kaszę
4. Dodajemy włoszczyznę i przyprawy.
5. Gotujemy zupę od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotujemy około 45 minut - do miękkości warzyw i kaszy.
6. Odstawić z ognia.
7. Można dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
SMACZNE-GO :-)
Komentarze
Prześlij komentarz