Przejdź do głównej zawartości

Krupnik

Przepis na krupnik dostałam od mojej Mamy. 
Jak dotąd była to jedna z moich NIEulubionych zup. Jednak coś mi się odmieniło i teraz nieprzerwanie od 3 tygodni ją przygotowuję :-)




Składniki:
• 2-3 litry zimnej wody
• 300 g - 350 g piersi kurczaka (ja zamist mięska kurczaczkowego daję łyżkę, w porywach do dwóch, skwarków z boczku)
• włoszczyzna: średnia cebula, kawałek selera, 1 średnia pietruszka, 2-3 średnie marchewki, por
• 2-3 średnie ziemniaki
• 3 łyżki masła (ja nie dodaję bo robię wersję "light")
• liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
• ok 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej (to jest 1 woreczek) 

Przygotowanie:
1. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę.

2. Jeśli dodajemy mięso z kurczaka to teraz wrzucamy pokrojone na kawałeczki (jak na gulasz) mięsko. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowinę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli robimy wersję ze skwarkami to dajemy je później (ja je dorzucam po około pół godziny gotowania zupy).

3. Wsypujemy kaszę

4. Dodajemy włoszczyznę i przyprawy.

5. Gotujemy zupę od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotujemy około 45 minut - do miękkości warzyw i kaszy. 

6. Odstawić z ognia.

7. Można dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.


SMACZNE-GO :-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...