czy wiedzieliście, że?............. sos sojowy powstaje ze sfermentowanej pszenicy i soi.
Mamy 2 rodzaje sosu sojowego:
1/ jasny
2/ ciemny
Sos sojowy jasny najlepiej nadaje się do:
Mamy 2 rodzaje sosu sojowego:
1/ jasny
2/ ciemny
Sos sojowy jasny najlepiej nadaje się do:
- dań gotowych
- do sosów
Sos sojowy ciemny używa się do gotowania oraz marynowania potraw. Sosu sojowego możemy używać do przygotowania potraw każdej kuchni (nie tylko japońskiej, chińskiej, tajskiej czy koreańskiej). Sos sojowy będzie idealnym składnikiem wszelkiego rodzaju zup, gulaszy, mięs (np. gotowanej wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny oraz oczywiście kurczaka).
Sos sojowy świetnie pasuje do ryb i owoców morza (w tym: przegrzebków czy homara).
Sos sojowy jest idealny do sushi.
Sos sojowy świetnie się łączy z warzywami m.in.: czerwoną papryką, świeżym ogórkiem, bakłażanem czy bobem.
Inne ciekawe połączenia dla sosu sojowego to: świeży imbir, słodka papryka w proszku, skórka mandarynki, orzechy laskowe, lubczyk, miód gryczany, wanilia oraz kakao.
Pamiętajcie o tym, by sos sojowy po otwarciu przechowywać w lodówce. Powinien być zużyty najdalej w ciągu 3 miesięcy od otwarcia - dlatego warto kupować mniejsze pojemności.
źródło: magazyn Kuchnia, nr 3/2014
Komentarze
Prześlij komentarz