Przejdź do głównej zawartości

Spacca Napoli, Warszawa, ul. Świętokrzyska 30

Dziś odwiedziliśmy lokal serwujący - dla odmiany haha - dania kuchni włoskiej. Tym razem jednak z rejonu Neapolu.
Pani kelnerka wyjaśniła nam genezę nazwy lokalu. Spacca znaczy podział, rozdzielenie. Oznacza to także nazwę ulicy w Neapolu, gdzie  wpołudnie słońce tak się układa, iż oświetla tę ulicę właśnie robiąc taki cień jakby dzielił miasto na dwie części. Tak jakby rozdziela miasto....

Nim się wybraliśmy do tego lokalu, znaleźliśmy informacje w internecie o tym, że lokal specjalizuje się w pizzy - jak to w Neapolu :-) Jednak na miejscu okazało się, że restauracja podaje także kilka dań z makaronu, co ucieszyło mnie to bardzo, gdyż uwielbiam pasty.

Spacca Napoli to stosunkowo nowy lokal na warszawskiej mapie kulinarnej (powstał w sierpniu tego roku).
Lokal o nowoczesnym wnętrzu - co nie za bardzo przypadło do gustu Żarłomaniakowi. 
Mnie spodobał się widok przez okno - siedziałam nad talerzem i spoglądałam sobie na Pałac Kultury i nauki - jak dla mnie całkiem przyjemnie :-)


Z menu wybraliśmy:

  • danie lokalu czyli pizzę Spaccanapoli - która z każdym kolejnym kęsem smakowała coraz lepiej :-) ciekawym pomysłem okazała się szynka prosciutto schowana w zawijanym brzegu pizzy :-)

  • makaron con panna, prosciutto e funghi - makaron z szynką i grzybami w sosie śmietanowym. W daniu tym prosciutto okazało się po prostu szynką a grzyby zwykłą pieczarką ale i tak było mega pyszne :-)

Piliśmy wino stołowe i piwo z beczki.

Na deser wybraliśmy:
  • tiramisu - obłędne :-)

  • nutellotta - czyli calzone z nutellą - ciekawy deser, który okazał się pierogiem z ciasta jak na pizzę z czekoladowym nadzieniem - pyszny i sycący 

Kulinarna uczta :-)
Szczerze polecamy!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...