Przejdź do głównej zawartości

Tapas Gastrobar, Warszawa, ul. Grzybowska 63


Przy okazji urodzin mojej koleżanki miałam okazję być w barze z przekąskami kuchni hiszpańskiej.

Tapas Gastrobar na Grzybowskiej znajduje się w doskonałej lokalizacji, bo w hotelu Hilton (przydatna wskazówka: wejście do lokalu od ulicy Wroniej).
Tego typu lokale są bardzo powszechne w Hiszpanii. Dania są podawane jako talerze z przekąskami dzięki czemu można skosztować różnych specjałów kuchni iberyjskiej.

Byłyśmy w tym lokalu grupą więc spróbowałam kilku potraw (w knajpie była mega ciemno więc zdjęcia są koszmarne za co przepraszam wszystkich czytelników bloga ale uwierzcie wszystko było genialne :-)



I tak, za namową sympatycznego kelnera, zamówiłyśmy następujące przekąski:

  • panierowane kawałki mięsa rekina - smakowało prawie jak kurczak (jak dla mnie zbyt mocno przysmażona panierka ale poza tym smaczne)

  • deska serów

  • szynka serrano oraz oliwki (4 różne rodzaje oliwek) - szynka wyborna :-)

  • panierowane kalmary - bardzo smaczne :-) 

  • patatas bravas (ziemniaki z ostrym sosem pomidorowym) - dobre 

  • szprotki smażone w głębokim tłuszczu - przepyszne!!!

  • panierowane bakłażany w miodzie

  • bruschetta z salsą pomidorową, coca (to taki rodzaj pieczywa) z szynką, serem i rukolą oraz omlet z ziemniakami (ten okrągły) serwowany z sosem majonezowym


Wszystko smaczne. A podlane czerwonym stołowy winem smakowało jeszcze lepiej ;-)

Wystrój genialny.

Wydaje mi się, że klientelę lokalu stanowią w głównej mierze mieszkańcy tej okolicy. 

Szczerze polecam!!









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...