Przejdź do głównej zawartości

Barszcz czerwony

Wiadomo, co dom to obyczaj (także kulinarny).
U mnie w domu jednym z tradycyjnych zestawów są pierogi a do nich barszcz czerwony.

Poniżej moja wersja barszczu (mówię że to moja wersja, bo wydaje mi się że każda gospodyni ma swoją recepturę).


Składniki:
  • 1 kg buraków
  • koncentrat pomidorowy
  • bulion 
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty
  • pieprz czarny mielony, sól, odrobinę cukru
  • 100 ml gęstej tłustej śmietany
Sposób przygotowania:

1. Buraki ugotować (nie obierając ich). Buraki będą gotowe po 1,5 godzinie.

2. Po wystudzeniu buraki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.

3. Na suchej patelni podgrzewamy starkowane buraki. Dodajemy do nich łyżeczkę cukru, sól i pieprz mielony do smaku. Po około 3 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Można także dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.


4. Po kolejnych 2-3 minutach dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewamy.

5. Tak przygotowane buraki wrzucamy na zagotowaną wcześniej wodę (woda która zagotowała się z zielem, liściem i pieprzem w ziarnkach). Dorzucamy kostkę bulionową.


6. Gotujemy nie więcej niż 30 minut. Jeśli brakuje jakiegoś smaku to dosmaczamy :-)

Gotowe.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...