Przejdź do głównej zawartości

Hotelowe jedzonko - Le Dune Beach Club, Messina, Sycylia

Nie jestem zwolennikiem opisywania kuchni oferowanej w hotelach, ale postanowiłem zrobić wyjątek dla hotelu, w którym spędziliśmy tydzień podczas pobytu na Sycylii.
Przede wszystkim świeże ryby, podawane z pieca, z grilla, bądź w panierce z dodatkiem warzyw.

Następnie makarony, przyrządzone zarówno al dente, jak i w postaci lekko rozgotowanej, w zależności od dodatków, do tego pyszne sosy i oczywiście świeżo starty parmezan.

Dobrze przyprawione i mięciutkie mięsa począwszy od drobiu, przez wołowinę i wieprzowinę.




Na śniadanko najczęściej jedliśmy jajecznicę, pomidory (ach te pomidory dojrzewające na włoskim słońcu), tosty, sok owocowy, owoce i oczywiście kawa :-)



Nie przepadam za owocami morza, ale w czwartek skusiłem się na świeże mule, natomiast o wiele bardziej przyswajalne dla mnie były sałatki na bazie krewetek lub ośmiorniczek.
A jednocześnie porządną ucztę stanowiły warzywa: w tym pyszna sałata, rewelacyjne pomidory, grillowane cukinie i bakłażany oraz oczywiście oliwki :-)


Palce lizać bruschetta - którą 3x dziennie pochłaniała Pani Łyżeczka ;-)

Idealny before-lunch ....... vino bianco e fragole :-)




Kucharze dwoili się i troili, aby gościom dogodzić - i udało się :-) Wszystko było przepyszne!

Owoce i warzywa sprzedawane na ulicach, tych mniejszych i tych większych. Feeria barw :-)





A tu vongole czyli małże wyłowione z jeziora Ganziri w miasteczku Torre Faro, obok którego nieopodal mieszkaliśmy.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...