Przejdź do głównej zawartości

Passe partout, Warszawa, ul. Zwycięzców 21




Do "Passe partout" trafiłam z polecenia koleżanki z przeświadczeniem, że jej zachwyt na kuchnią tego lokalu jest grubo przesadzony. Och jakże się myliłam...

W restauracji "Passe partout" nie ma jednej wiodącej kuchni; z menu wynika, że serwują tu "smaki świata".

Byłam tu z dwójką Przyjaciół, dzięki czemu mogliśmy spróbować kilku potraw. 

Z menu wybraliśmy:

  • na przystawkę: carpaccio z polędwicy wołowej z rukolą, płatkami parmezanu, oliwkami i kaparami - idealnie cienkie plastry mięsa, odpowiednio schłodzone - super!
  • podgrzybki z sosem z sera pleśniowego podane z ciabattą (ciepłą!) - przepyszne, że palce lizać :-)
  • pierogi z rydzami polane tymiankowym masłem - cienkie ciasto, dużo farszu i do tego masło o aromacie tymianku
  • pierogi z kaczką i sosem żurawinowym - bardzo smaczne :-)
  • tagliatelle (świeże) z łososiem i cukinią w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zachwycające :-)

A na deser zamówiliśmy:
  • szarlotkę na ciepło z lodami i bitą śmietaną
oraz
  • sernik na sosie malinowym

Kolacja podlana została stołowym włoskim winem San Giovese.

Ceny może nie najniższe  - ale to w końcu Saska Kępa ;-)

Chciałabym jeszcze raz odwiedzić to miejsce.

Serdecznie polecam!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...