Przejdź do głównej zawartości

Pierogi ruskie



Ciasto na pierogi

Składniki:
  • mąka
  • szczypta soli
  • ciepła woda

Przygotowanie:
Z mąki, szczypty soli i ciepłej wody wyrabiamy ciasto.
Ja robiłam ciasto z kilograma mąki.

Farsz

  • ziemniaki
  • twaróg
  • cebula
  • sól, pieprz




Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować, utłuc (przepuścić przez praskę), wystudzić.
2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć z solą i pieprzem na oleju. Ostudzić.
3. Twaróg rozdrobnić widelcem lub pokruszyć (nie mielimy bo nadzienie wyjdzie zbyt rzadkie).
4. Wymieszać w misce ugotowane ziemniaki, ser oraz cebulkę. Dosmaczyć.



Przygotowanie pierogów:

1. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go dość cienko (na jakieś 3 mm). 

2. Wykrawamy z ciasta szklanką kółka. Każde kółeczko ciasta nadziewamy farszem serowo-ziemniaczanym (około czubatej łyżeczki farszu na pierożek). Zlepiamy pierożki.

3. Szykujemy kilkanaście pierożków (partia). Pierożki po nadzianiu układamy na blacie oprószonym mąką.



4. Pierogi wrzucamy na gotująca się i osoloną wodę. Delikatnie mieszamy by nie przywarły do dna. Jak woda ponownie się zagotuje a pierogi wypłyną na powierzchnię zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilkę (około 2 minut).

5. Pierogi wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Układamy na talerzu. Polewamy tłuszczykiem z cebulki.


Pierogi najlepiej smakują na świeżo ale także odgotowane następnego dnia lub odsmażone na patelni :-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...