Przejdź do głównej zawartości

Podgrzybki w sosie śmietanowym z serem pleśniowym



Składniki:

  • kilogram podgrzybków (ja miałam akurat mix grzybów tzn. podgrzybki, borowiki oraz maślaki ale może być jeden rodzaj grzybków)
  • śmietana 30%
  • ser pleśniowy
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula 
  • natka pietruszki
  • pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

1. Grzyby umyć, osączyć, pokroić (tylko te duże; małe zostawić w całości).

2. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Zeszklić cebulę.

3. Dodać grzyby. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut.

4. Po tym czasie dolać śmietanę, przyprawy (pieprz, tymianek) i dusić kolejne 10 minut. 

5. Prawie na samym końcu dorzucić pokruszony ser pleśniowy oraz natkę pietruszki. Potrzymać na malutkim ogniu jeszcze z 5 minut.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Żurownia, Katowice, ul. Ligonia 16

Żurownia to zdecydowanie moje tegoroczne śląskie odkrycie.  Miejsce urzekło mnie od wejścia, a strzałem w dziesiątkę okazał się niewielki ogródek na patio. Kolejna niespodzianka to całkiem spore, ciekawe menu... z którego wybraliśmy: - ramen po śląsku - na bogato :-) - zapiekankę "grubiorz" z krupniokiem oraz  - hajer klasyczny Atuty tego miejsca to: nietuzinkowe menu, solidne porcje, smak obłędny, przemiła obsługa.  Serdecznie polecam!