Składniki:
- filety z łososia (płaty ryby, bez skóry) - ja kupiłam tyle ryby by wyszło mi 6 porcji - to dało 650 gram ryby
- masło do smażenia
- cytryna
- pieprz zielony, pieprz biały
- gałka muszkatołowa
- musztarda Dijon lub francuska (ja użyłam także sarepską)
- majonez
- śmietana 30%
- kapary
- koperek
Sposób przygotowania:
1. Rybę oprószamy sola i pieprzem, nacieramy skórka z cytryny oraz czosnkiem
2. Na patelni roztapiamy masło i na nim smażymy nasze filety z łososia. Smażymy pod przykryciem, około 5 minut z każdej strony.
3. Zdejmujemy z patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Szykujemy sos.
Sos:
1. Na suchą patelnię wrzucamy na kilkadziesiąt sekund odsączone z zalewy kapary (2 łyżki stołowe).
2. Dodajemy po 2 łyżki musztardy dijon, sarepskiej, gęstej tłustej śmietany i majonezu. Doprawiamy: solą, pieprzem białym oraz zielony, dodajemy gałki oraz posiekanego koperku (ja lubie dużo więc dałam pół pęczka).
3. Sos doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy, Do gorącego sosu wkładamy rybę.
Gotowe :-)
Rybę w sosie możemy jeść z pieczywem, warzywem gotowanym (np. brokułami) i/lub ryżem jaśminowym.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz