Przejdź do głównej zawartości

Łosoś w sosie musztardowym z kaparami




Składniki:
  • filety z łososia (płaty ryby, bez skóry) - ja kupiłam tyle ryby by wyszło mi 6 porcji - to dało 650 gram ryby
  • masło do smażenia
  • cytryna
  • pieprz zielony, pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • musztarda Dijon lub francuska (ja użyłam także sarepską)
  • majonez
  • śmietana 30%
  • kapary
  • koperek 

Sposób przygotowania:

1. Rybę oprószamy sola i pieprzem, nacieramy skórka z cytryny oraz czosnkiem
2. Na patelni roztapiamy masło i na nim smażymy nasze filety z łososia. Smażymy pod przykryciem, około 5 minut z każdej strony. 
3. Zdejmujemy z patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Szykujemy sos.

Sos:
1. Na suchą patelnię wrzucamy na kilkadziesiąt sekund odsączone z zalewy kapary (2 łyżki stołowe).
2. Dodajemy po 2 łyżki musztardy dijon, sarepskiej, gęstej tłustej śmietany i majonezu. Doprawiamy: solą, pieprzem białym oraz zielony, dodajemy gałki oraz posiekanego koperku (ja lubie dużo więc dałam pół pęczka).
3. Sos doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy, Do gorącego sosu wkładamy rybę.

Gotowe :-)

Rybę w sosie możemy jeść z pieczywem, warzywem gotowanym (np. brokułami) i/lub ryżem jaśminowym.

Smacznego!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie