Przejdź do głównej zawartości

Bigos z boczniaków


Dziś postanowiłam przygotować "bigos" z boczniaków - przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Genialna potrawa dla wszystkich! szczególnie jednak dla tych, którzy nie jedzą mięsa.

Składniki:

  • 300 gram boczniaków
  • 3 cebule
  • koncentrat pomidorowy (ja lubię kwaśne potrawy więc użyłam całego słoiczka)
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, kminek, cząber, sól, pieprz
  • olej
Przygotowanie:

1. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia na który układamy boczniaki. Oprószamy je solą i pieprzem, skrapiamy olejem. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 30 minut.

2. Upieczone boczniaki odkładamy do ostygnięcia.

3. Na oleju podsmażamy pokrojoną w paseczki (u mnie w piórka) cebulę. Po krótkiej chwili chwili podlewamy wodą, dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i dusimy aż cebula będzie miękka.

4. Dodajemy porwane rękoma (nie kroimy nożem!) boczniaki i na krótką chwilę dorzucamy do cebuli. Całość gotujemy jeszcze 1-2 minuty.

Gotowe :-)
Smacznego!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...